en vacker kvinna som fotar

Redigerade bilder, teckningar, foto

Illustrationer

Illustrationer sker ofta på fri hand med blyertspennor där efterarbete med färgläggning skett i Photoshop. Upptäckte som 13 årig att jag hade lätt för att avbilda saker genom att kolla på objektet utan att kolla på skissblocket. Använde den tekniken för profilskisser när jag avbildade ett ansikte från sidan. Testa själv vet jag. Det gäller att lita på sin hand och samspelet mellan finmotoriken och hjärnan. Under gymnasium tiden hjälpte jag teckningsläraren att lära andra elever på eftermiddagar, när jag hann med. Ett tag ville jag bli arkitekt eller bildlärare. Praktiserade som bildlärare på en grundskola, och ändrade ganska raskt mina mål. Maken till otacksamma, ofokuserade elever har jag nog aldrig varit med om.

De senaste 20 åren har jag använt mig av Illustrator i olika sammanhang som är mitt huvudverktyg när jag framställer bildmaterial som tex Logotyper och vektoriserade bilder.


Redigerade bilder

Redigerade bilder och redigerade fotografier gillar jag. Programmet som används oftast är Photoshop. Motiven är en salig blandning från politiskt inspirerade memes till mer seriösa och större bildredigeringar för olika uppdragsgivare. Det kan också vara önskemål från damer (oftast vänner) som vill ha vitare tänder, mer hår på huvudet och rynkborttagning. Överhuvudtaget är redigerade bilder väldigt kraftfullt bildspråk och bildteknik. Möjligheterna är obegränsade.


Fotografier

Nikon D3200 digitalkamera, vinröd till färgen :) och några objektiv hänger oftast med på mina resor. Det är en helt okey kamera som sparar bilder i Raw formatet och har en rik tillgång till olika objektiv. Använder oftast den manuella inställningen där man får bestämma själv tiden för hur länge slutaren ska vara öppen. Favorit objektivet är så klart Nikon AF-S DX 10-24/3,5-4,5G IF-ED. Ultravidvinkling med zoom som används för inredning, arkitektur, landskap och effektfulla fotografier. Fantastiskt ljusomfång och detaljrikedom. Ett måste för varje kreatör.


3D bilder

Väldigt gamla gig. 3D modulering är det inget jag gör idag. Visst det händer att man gör något enkelt och använder programmet Autodesk 3ds Max. Men det är allt. Det är inte min grej, eftersom det är så tidsödande att pyssla med och jag får aldrig till det med ljus. Det är bättre att ha samarbete med någon som bara sysslar med det.


Filmklipp och Video

De mesta läggs ut på Youtube, men vissa godbitar passar bättre här. Här kan du se några egenproducerade filmklipp och video som både min dotter och jag gjort. Jag är mer för att klippa film och hon för effekt arbete med Adobe Premiere och Adobe After Effects.

Pdf Kataloger

Programmet som används för att skapa kataloger är Indesign. Fantastiskt verktyg som följt med överallt. För de som inte vet vad Indesign är så är det ett program som sammanställer helt enkelt layout i ett dokument. Du infogar bilder, skriver text och exporterar filen som en PDF. Du kan även automatisera genom att importera data från en Excel fil i en Indesign mall och får automatiska sidor efter varandra. Snarlik ett MS Word program men du har fullständigt kontroll på placeringen av objekten samt koll på hur färger, fonter, textstycken ska återges (Cmyk, RGB) e.t.c.