Kontakta mig


Konvertera valfri färg till NCS färgkod utan NCS färgkartaViktigt!

Länka gärna till denna sida från din blogg eller hemsida, om du tycker om sidan, eller dela den på facebook.
Använd följande Html kod. OBS! ändra inte på koden nedan. Kopiera den precis som den är.

Valfria färger till NCS färgkod

ncs logo

Skriv in din Pantone / PMS kod i rutan, endast siffror och välj sedan c eller u. Tryck på sök för att få reda på NCS färgkoden

Pantone kod: C U
Resultat:

Hur vet man vilken Pantone kod (PMS färg) en färg har? Gå till snabb guiden och kolla.
Vad betyder Pantone


Den här guiden kommer att lära dig att på bästa möjliga realistiska digitala sätt identifiera en valfri färg från t.ex. en digital fotografi och omvandla den slutligen till NCS färgkod utan att ha tillgång till NCS index eller NCS färgkarta. Guiden är framtagen med utrustning som krävs och är verifierad slutligen via NCS index färgkoder, för att säkerhetsställa bästa möjliga verkliga liknelsen från objektets färg till NCS färgkod. (Det är jätte viktigt att du förstår att man aldrig kan efterlikna eller ersätta NCS färgkod hundra procent med denna metoden)

Så här säger tillverkaren om NCS färgkartor och varför det kan kosta en slant.

Priset på våra NCS färgkartor grundar sig på att våra färgprover är bestrukna, inte tryckta, eftersom ingen tryckpress klarar av att producera NCS färgkartor inom de snäva toleranser som vi kräver. Detta är en kostsam process och för våra kunder är det viktigt att en färgkoden NCS S 1030-G ser likadan ut oberoende vilken NCS färgkarta från oss som de använder och därför använder vi denna teknik.

Information ovan må vara helt korrekt, men jag vet också att man kan kopiera/trycka NCS färgkoder bara på licens. Och den licensen är naturligtvis inte gratis. Annars hade jag utlyst en tävling där jag bjöd helt enkelt in ett dussin tryckerier och bad om att försöka efterlikna NCS färgkoder. Kan det verkligen vara så svårt? Man kan ju med hyfsad noggrannhet trycka t.ex. sedlar. Detta innebär inte att Kina börjat kopiera. Hur lika dessa i verkligenheten är vågar jag naturligtvis inte sia om. Men spontant skulle jag vara försiktig med att köpa Kina producerade NCS färgkartor, om det inte gör detta på licens. Fast vi sedan innan vet att Kina producerade produkter kan mycket väl funka, fast till ett pris som är marknadsanpassad.

Syftet med guiden är att underlätta för människor att identifiera NCS färgkod utan att köpa färgindex över NCS-S färger. På Internet har du säkert märkt att det inte finns tillförlitligt mät metod eller att olika färghandlare vill sälja NCS färg index fjädrar e.t.c. För att lyckas med att identifiera en NCS färgkod behöver du en digitalkamera, Photoshop och naturligvis denna sidans databas över NCS färgkoder som är ca 1700 st. Jag är ganska övertygad att du kommer att hitta just din NCS färgkod.

Experimentet med bananens färger

bananer

Exempel nedan är gjord för demonstrations syften med hjälp av den vanligaste förekommande frukten ”Banan”. Huruvida en banan är en frukt, ört eller ett bär ska jag inte gå in på och botanisera om. Jag tog en banan av den anledning att alla människor har en grundläggande uppfattning om vilken färg en banan har och hur gul färg uppfattas. Man kan lika gärna testa med en citron eller annan sak som alla människor känner till t.ex. en morot. Experimentet började med att jag fotade bananen i en 24 megapixel kamera i formatet RAW. Om du inte börjat fota ännu i format RAW så rekommenderar jag dig att börja omedelbart. Bananen belystes med 5000 kalvin lampa för att simulera dagljus som färgtemperatur. Dagljus ligger strax över 5000 i kalvin så för att inte få färgstick i objektet var det ingen vanlig lampa utan en reflektor som simulerade rätt färg temperatur som motsvarar dagljus. Allt för att ta fram bananens färg spektra och få minimal avvikelse från original färgen. Eftersom vi kommer att ta färgprover från ovansidan av bananen så är det mindre viktigt med underlag. Men för säkerhetskull för att undvika onödiga färgskiftningar som kunde påverka bananens färg fick mitt skrivbord duga. Det är furu obehandlad och den reflekterar knappt någon ljus så skrivbordet fick duga. Tänk på att jag i mitt experiment försöker efterlikna de naturliga färger så mycket som möjligt. Dessutom så vet jag ingen kamera som är bättre på att ta bilder i naturen än en Nikon. Så ett tips skaffa en Nikon kamera om du vill ha fina naturliga färger utomhus för rätt pris.

bananer
Ladda ner högupplöst bild på bananer 3.4 MB 300 DPI, jpg.
Det är fritt att använda bilden så länge du inte gör anspråk på den och säljer bilden vidare.

Pantone färgskala

För att få till den bästa färgåtergivningen i NCS färgkod så utgår jag från en färgskala som heter Pantone. Pantone kallas även för PMS färger (Pantone Matching System). om du har använt någon design program som Adobe photoshop, vet du att Pantone färger visas med nummer. Till exempel, är PANTONE 185 en klarröd, medan PANTONE 300 är ljusblå. Dessa färger har en bokstav efter numret. C eller U. C står för "Bestruket" och U står för "obestruket" I vissa sällsynta fall kan du se ett M för "matt", som fortfarande är tekniskt ett bestruket papper.

Bestruket (C) papper har en slät yta, där papperet pressas och poleras medan den är varm eller kokt under tillverkningsprocessen. Denna beläggning gör papperet mindre absorberande och tar färg bättre.

Obestruket (U) papper är just det, papper utan det bestrukna skiktet. Ofta är det brevpapper, skrivarpapper, kopieringsmaskinpapper etc.

Oavsett huruvida en färg är C eller U, är bläcket det samma. Eftersom bestruket papper kan ha bläcket fast på ytan är det fortfarande färgrik och levande. Den obestrukna arket tillåter mer bläck att absorberas in i papperet. Så jag kommer använda mig av Pantone C när jag tar fram NCS färgkod. Syftet med att lära dig lite om Pantone färgskalan är att du lättare ska förstå hur och varför du ska välja din färg i photoshop.

Verklig fall

Ponera att du är utomhus och ser ett fönster. Du önskar veta NCS färgkoden för denna färg. Du ringer på ägaren och frågar han. Han står där med näsan och säger att han har en gammal burk stående i garaget med den färgblandning som hans färgaffär blandat åt honom år 2007. Inte alla färgaffärer sätter på klistermärke på locket med den rätta NCS färgkoden. Där står som oftast affärens egna komponerade färgblandning som ingen vet någonting om när det är aktuellt att få reda på NCS färgkoden. Så tips till dig som köper färg från färghandlaren; Kräv NCS färgkod för din färg, basta!

färg blandning etikett

Hur gör du nu, när du inte har NCS färgkod eller NCS färgkarta med dig? För att snabba upp med att ta reda på vilken NCS färgkod färgen ska ha, fotografera objektet som har den färgen som du är intresserad av. Gå alltid nära fotoobjektet. Ha skärpa och se till att det är dagljus. Undvik fota objekt med direkt solljus på. Fota med den bästa kamera du har. Inga mobiltelefoner. Varför? Därför att oavsett megapixel tal så är optiken i en mobiltelefon skrämmande dåligt oavsett vad du köper och hur dyrt du betalar för telefonen. Det är optiken som är en av de viktigaste delar i en digital kamera tillsammans med andra kamera komponenter. Har du ingen digital kamera så har nöden ingen utväg, ta då ”motvilligt” en mobiltelefon. Har din kamera stöd för filformatet Raw så plåta i RAW och gör det NU!. Du kan läsa mer om RAW formatet på internet.

Väl hemma eller på jobbet se till att du har installerat photoshop. Guiden kommer endast att visa detta via photoshop. Lägg över dina bilder på hårddisken från kameran och välj din bästa bild. Se till att ha bilden i 100 % förstoring i photoshop. Det är nu som det roliga börjar. Du ska nu ta ett färg prov med photoshops egna pincett verktyg på det färgområde som du vill ha NCS färgkod på.

1. Ta färg prov på de området som du önskar veta NCS färgkod på.

Ta ett färgprov via photoshops färg pincett på bananens yta som inte är direkt belyst. Jag tog färgprov från bananens baksida. färg prov på en banan

2.

följ bildens röda markering! Klicka på bilden för större bild.

färg bibliotek

3.

Välj Pantone solid coated. Klicka på bilden för större bild.

pantone meny

4. BRAVO!

Du har just identifierat PMS (pantone) färgen för din banan. Nu ska du skriva in siffran i rutan här. Därefter ska du få se önskad NCS färgkod. :-)

pantone meny

eXTReMe Tracker