korstågen och Islam

Fakta om korstågen och Islam

Får vi verkligen lära oss fakta om korstågen i skolan?

Vi får lära oss i skolorna att korstågen [1] var europeiska erövringskrig som pågick i tvåhundra år mellan 1099 och 1293, förvisso var dessa korståg inte bara grymma i sin natur utan även väldigt lukrativa för adeln och de allra rikaste européer. Det vi INTE får lära oss i skolorna om korstågen att det också var en defensiv krigsföring med syfte att rädda de kristna besittningar i Mellanöstern från muslimerna som härjat i nästan 450 år innan korstågen ens var påtänkta. Konflikten mellan den kristna världen och den muslimska började inte i och med korstågen. Den började på 600-talet när Muhammeds efterträdare ledde muslimska arméer i ett erövringskrig som gjorde att de lade under sig två tredjedelar av den kristna världen. Först långt senare uppstod korstågen. Den felaktiga bilden av korstågen berättas av Hollywood, politiker, kulturarbetare och journalister som fortfarande lever kvar i den gamla världsbilden att korsfarare var onda barbarer som drevs av fanatism, naivitet, girighet och lusta för att förinta muslimer. Det är fullständigt befängt och direkt faktavidrigt. Man ägnar sig åt historierevisionism av enorma proportioner. Nedan försöker jag sammanställa fakta om vad Islam ägnade sig åt under 1500 år. Först år 1909 talet förhindrade britter den Islamiska slavhandel av människor från östra Afrika [1][2]. Inget som man talar högt om så klart. Men man talar gärna om den europeiska slavhandel. Men bevisen är överväldigande, om man gör egna efterforskningar.


Jag hävdar följande om korstågen


Kartan visar kristendomen 450 efter kristus

Kartan visar kristendomens utbredning 450 e.kr.

Hur och var uppstod kristendomen?

Efter att Jesus hängdes på korset hävdade hans anhängare att han hade uppstått från de döda tre dagar senare. Detta blir kristendomens grundläggande tro: att Jesus uppstod och en tro på honom skulle leda till evigt liv. Faktum är att de första kristna var judar som bodde i små samhällen och praktiserade den judiska traditioners helgdagar och ritualer. Så småningom praktiserade fler personer den kristna läran i ett slags hybrid omställning och den judiska läran började blekna bort. Kristendomen kan ha förblivit en strikt judisk sekt om det inte vore för missionären Paulus, som anses vara kristendomens fader. Paulus var inte judisk, utan en hedning som förföljde judar. Men han skulle snart konvertera till kristendomen och ägna sitt liv åt att sprida den nya religionen. Han reste över hela den östromerska världen (se lila markering på kartan) och spred budskapet att Jesus var för alla, inte bara judar. Rika som fattiga omfamnade Jesus eftersom han erbjöd en känsla av samhörighet och ett evigt liv om man trodde på honom. Snarlika element som Islam erbjuder till sina anhängare efter döden. Islam erbjuder samhörighet och ett liv efter döden på en plats som heter Barzakh, efter att man genomgått 5 olika steg efter döden [4].

Vad har kristendomen bidragit till?

 • Kristendomen hade mycket stor inverkan på alla europeiska språk, ord, stavning, grammatik, fraser, dialekter och de kristna namnen på människor, platser och organisationer.
 • Utan kristendomen skulle historien om Europa, USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland och andra länder vara helt annorlunda.
 • I Afrika var det Dr David Livingstone, missionären som arbetade för att avsluta slaveri och introducera kristna värderingar till kontinenten. Han var en av världens största upptäckare och humanitäre. Kristendomen gav jämställdhet mellan alla människor i vår civilisation som missionärer spred runt om i världen och formade det kristna budskapet.
 • Efter Konstantins "omvandling" runt 325 e.Kr. byggde kyrkorna speciellt i väst, sjukhus, hospices för resenärer och hus för föräldralösa, änkor och fattiga människor.
 • Otrogna, ateisterna och agnostikerna byggde inte sjukhus och andra välgörenhetsorganisationer. Historiker noterar att välgörenhetsorganisationer är nästan okända i den gamla världen tills efter Kristi tid.
 • Kloster i kristendomens tidiga dagar kopierade och spred skrift och annan litteratur, särskilt från Grekland, och deras bibliotek inspirerade de första universiteten i det tolfte och trettonde århundradet.
 • Efter det romerska rikets kollaps hade kyrkan, som drevs av sin kristna mening, blivit skolmästare i Västeuropa och "barbarens" lärare i norr.
 • Uppkomsten av det moderna universitetet till stor del var ett resultat av kristna utbildningsinsatser.
 • Den fria världen beror mycket på kristendomen med tonvikt på tankefrihet och frihet för alla.  Det lärde människor att ifrågasätta den etablerade kyrkan och rättssystemet.
 • De ofrälse lärde sig läsa och skriva genom kyrkans påverkan.
 • Lagar och regler som förädlades till den moderna juridiken är direkt hämtat från kristendomen.

När och hur uppstod Islam?

Forskare daterar vanligtvis skapandet av islam [5] till 700-talet, vilket gör det till det yngsta av de abrahamiska religionerna. Islam började i Mecka, i dagens Saudiarabien, under profetens Muhammeds livstid. Precis som kristna tror muslimer på en gud, som på arabiska är mer känd som Allah. Människan har en fri vilja men den är fullständigt underkastad Allah. Muslimer tror att flera profeter skickades för att undervisa om Allahs lag. De respekterar några av profeterna som kristna har och det är Abraham, Mose, Noa och Jesus. Muslimer hävdar att Muhammad var den slutliga profeten. Några viktiga islamiska heliga platser är Kaaba-helgedomen i Mecka, al-Aqsamoskén i Jerusalem och profeten Muhammeds moské i Medina.

Hur kunde Islam på mindre än 150 år ta över mer än 2/3 av de kristna besittningar?

Profetens Muhammeds predikningar var inte populära i början. Under 13 år som profeten predikade i Mecka fick Muhammed cirka 150 stycken följare. Nästkommande 10 åren skulle han få mer än 100,000 tals följare. Vad gjorde honom så populär helt plötsligt? Vad erbjöd han? 100 år senare La Islam under sig 2/3 delar av den kristna kända världen. Kan det vara så att erövringskrig var ett sätt att belöna följare. I synnerhet Islams generaler, militärer och de som stred i Islams namn? Förutom att Muhammed uppfann ett belöningssystem i form av rikedomar, slavar som man erövrade lovade Islam också ett liv efter döden.

Vad hade de erövrade folkslagen för val?

Inte många. Hann man inte fly eller betala för sitt liv återstod inget mer än att bli slav, dödas eller konvertera till Islam. Inte ens när de erövrade befolkningen konverterat till Islam behandlades de lika som andra muslimer. De pålades högre skatter än vanliga muslimer som betalade en tiondel. Intoleransen mot nya muslimer var anmärkningsvärd. Kvinnorna blev konkubiner, slavar och våldtogs av erövrarna för att ge mer avkomma. Våldtäkter på tillfångatagna kvinnor (Krigsbyten) legaliseras genom Allah ord i Koranens 4:24 [6]. Muhammed själv hade 11 hustru och två konkubiner. Aisha som var Muhammeds 3:e hustru gifte sig med Muhammed när hon var 6 år. När Aisha var 9 år hade Muhammed fullbordat samlag med henne, fast några av nutidens författare tillskriver Aishas ålder till 15–25 år. Vad som är sant är naturligtvis väldigt svårt att veta. Vi ska också beakta att allt detta skedde i en tid där våld och övergrepp mot civilbefolkningen var väldigt vanligt och var extremt utbredd, även utanför Islam. Man roffade åt sig det man kunde. Allt annat fick brännas ner.

Konsekvenser av Islams expansion

I många konflikter och krig är det ofta ockupanternas fetisch att ge sig på landets kultur, historia och intelligentsia oavsett religion. Målet är ofta att förinta den arkiverade historia och ersätta den med ockupanternas egna ideologi och dogmer. Detta skedde inte bara under Islams expansion utan även i modern tid i synnerhet av Hitler.

Nedan en lista över kunskaps institutioner som förintats under Islams tid av muslimer. [7]

 • Biblioteket i Ctesiphon i nuvarande Irak förstörs och bränns ner av Kalifen Omar (637 e.Kr.). Enligt källorna är Baghdad byggd med byggnadsmaterial från ruinerna från Ctesiphon.
 • Biblioteket al-Hakam II i Córdoba som innehöll 400,000 böcker (976.e.kr) bränns ner av kalifens efterträdare Al-Mansur Ibn Abi Aamir. Alla böcker om forntida vetenskap gick upp i rök. I hela Spanien fanns det fler än 70 bibliotek på den tiden. De flesta gick upp i rök.
 • Biblioteket Ray i nuvarande Iran (1029.e.kr) bränns ner med alla böcker av Sultanen Mahmud of Ghazni. Böckerna ansågs kätterska.
 • Biblioteket Avicenna också kallad Abu Ali Sina i nuvarande Irak (1034.e.kr) bränns ner till grunden av Sultan Mas'ud I, efter att ha muslimerna erövrat staden Isfahan. Böcker i ämnen astronomi, alkemi, geografi, geologi, psykologi, islamisk teologi, matematik, fysik och dikter förintas
 • Biblioteket i Ghazna samt palats i nuvarande Afghanistan förstörs och bränns ner i 7 dagar av Ala al-Din Husayn (1151.e.kr).
 • Biblioteket Nishapur i Nordöstra Iran förstörs och staden förstörs delvis av Oghuz muslimska turkar år (1154 e.Kr.)
 • Nalanda "universitetet" i Indien förstörs av turkiska muslimer (1193 e.Kr.). Nalanda var det mest kända förvaret om buddhistiska kunskaper i världen vid tiden. Händelse ses som en milstolpe i Buddhismens nedgång i Indien.
 • Biblioteket i Konstantinopel förstörs av muslimska turkar (Ottomaner) år (1453 e.Kr.). Efter Konstantinopels fall, avlägsnades, såldes eller förstördes tusentals manuskript från Konstantinopels bibliotek.
 • Biblioteket Corviniana i Ungern förstörs och bränns ner efter slaget vid Mohács av muslimska turkar (1499 e.kr).
 • I Pol-i-Khomri biblioteket i Afghanistan förstörs 50,000 böcker och manuskripts av talibaner 1998.
 • Ahmed Baba Institut också kallad Timbuktu biblioteket i Mali med 20,000 manuskripts förstörs 2013 av Islamistisk milis. Flertal av manuskript lyckades man flytta på innan förödelsen.
 • Mosul universitetets bibliotek och privata bibliotek brändes ner i staden Mosul i Irak 2014 av Isis samt bibliotek i Al Anbar Governorate i Irak.
 • Biblioteket i Ninawa i Mosul i Irak 2015 bränns ner av ISIS. 8000 äldre böcker och manuskript från 1800–1900 talet förstörs.

Kartan visar islams utbredning 733 e.kr

Kartan visar Islams utbredning år 733 e.kr.

Nedan kan du se i kronologisk ordning när, var och hur Islam expanderade

Fråga dig själv. Var verkligen korsfarare de onda? Jag lägger in källorna under respektive årtal, när jag hinner med.


Källor:

 1. https://www.history.com/topics/middle-ages/crusades
 2. https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_slavery_in_the_Muslim_world
 3. https://www.dw.com/en/east-africas-forgotten-slave-trade/a-50126759
 4. https://muep.mau.se/handle/2043/14954
 5. https://www.history.com/topics/religion/islam
 6. https://quran.com/4/24
 7. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_destroyed_libraries