side turkiet medelhavet

Reseblogg från resan till Turkiet till staden Side när barnen var små

Många bra tips till småbarnsfamiljer som besöker varma länderOm staden Side i Turkiet

Side är en stad i västra Turkiet cirka 70 km sydöst om Antalya (flygplatsen) som grundades från Kyme i Aiolien. Den under antiken viktiga handelsstaden avfolkades under 600-talet e.Kr.
Side hade enligt 2010 års statistik 5700 invånare. Side ligger vid Antalyabukten och är en gammal antik hamnstad som sedan 1980-talet varit en populär turistort på den turkiska medelhavskusten. Det finns två hamnar i Side. En antikhamn för småbåtar och en för lite större som är en modern hamn

Orten Side är uppbyggd på en klippig halvö och var ursprungligen omgärdad av en stadsmur. Fortfarande finns många lämningar från stadens storhetstid, bl.a. av murar, en romersk teater (som används för konserter och teaterföreställningar), romerskt bad (som numera rymmer ett museum med föremål från utgrävningar i Side) samt ett antal tempel. På båda sidor om den gamla staden finns vidsträckta badstränder, av vilka den västra är livligast och där finns även de flesta av ortens turistanläggningar och hotellkomplex.

Tack vare en bra hamn och Sides geografiska placering blev staden en av de viktigaste handelsplatserna i Pamfylien. Alexander den store erövrade Side, helt utan motstånd, år 333 före Kristus. Alexander lämnade endast en garnison kvar i Side för att hålla staden ockuperad. Under det första århundradet före Kristus användes Side som en hamnstad och centrum för slavhandel diverse pirataktiviteter. Därefter blev Side inkluderad i det Romerska riket med härskarna som Kejsarn Augustus. Under Romersk inflytande ökade befolkningen till 60 000 invånare och den här eran höll i sig långt in på 200-talet efter Kristus. Många av Sides gamla ruiner härstammar från denna period.

under 600-talet e.Kr. angreps kontinuerligt Side av den arabiska flottan, som satte stora delar av Side i brand. Detta i kombination med kraftiga jordbävningar gjorde att staden övergavs av sina invånare på 900-talet e.Kr.

På 1100-talet etablerades Side återigen som en storstad av ett stort antal judiska bosättningar men 100 år efteråt övergavs Side återigen och den här gången begravdes staden och var helt övergiven under en lång period. Det är först under medeltiden som staden ännu en gång börjades byggas upp, och de gamla ruinerna grävdes fram. Nu är Side en turistmagnet i Turkiet som erbjuder bad, mat och historiska sevärdheter.


Här kan du läsa om mitt besök i Side

Det var mitten i augusti som resan begav sig till Turkiet. En tidig lördagsmorgon kl. 06.30 gav sig vår SAS plan iväg från Landvetter flygplats mot Turkiet. Hela flocken på två vuxna och fyra barn skulle vara tillsammans i två veckor och bo på ett hotell som heter Kervan som ligger i orten Side i Turkiet.

När vi bestämde oss för att boka hotellet Kervan så letade vi mycket på internet efter omdömen som besökarna själva gjort och inte någon hemsida som säljer resor. Tyvärr är det alldeles för många hemsidor som inte är neutrala i omdömen.

Turkiska flygplatsen och passkontrollen

Innan du stiger av planet i Turkiet så byt dina kläder till sandaler och ljusa tunna kläder. Kortbyxor och kortärmad t-shirt är bra. Drick också på planet så du klarar vätskebristen under de 2-3 första timmarna innan du lämnar flygplatsen i bussen. Ha alltid med dig några mynt i Euro då en stor familj behöver en vagn för allt bagage på flygplatsen. Det kostar cirka en Euro att ”hyra” en vagn. I Sverige är det gratis men inte i Turkiet. Väl på flygplatsen kommer du genomgå en tidskrävande passkontroll. Oftast kommer alla plan samtidigt och det är fullt med folk som ska genom passkontrollen. Det är inte ovanligt med en timmes väntan i kön. Ha tålamod. De små har alltid svårt att sitta stilla så ett paket med Mentos är en bra strategi att hålla de små nära dig. Passkontrollen tar tid men ett bra tips är att ställa sig i en kö med så få inhemska resenärer som det är möjligt. Av någon anledning så tar det väsentligt längre tid i kön för inhemska resenärer än turisterna från t.ex. Skandinavien. Passkontrollanterna har en lååång utfrågning av inhemska resenärer. Fråga mig inte varför det är så. Har inhemska resenärer barn med sig kan du bli stående ännu längre.

Efter passkontrollen är det dags att hämta sitt bagage. Har du med dig en Sulky så ska du inte vänta på din Sulky där övriga väskor kommer på rullband. Du ska bege dig i närheten till en annan avlastnings zon för otympligt bagage.

Turkarna älskar verkligen barn och jag lovar att du kommer att få extra service ut över det vanliga. En tillsynes tjurig kvinnlig passkontrollant mjuknade fullständigt och bar på vår lilla Milou på 10 månader under tiden vi föste in bagage på ”skanningsbandet”. Alla runt omkring skrattade och log, då detta såg ganska så komiskt ut. En uniformerad hårding som skuttar runt med vår lilla skrutt.

Köp vatten

Köp vattenflaskor innan du stiger på bussen. Köp extra vatten ifall någon annan behöver det på bussen. Jag har allt för ofta sätt tonåringar som gnäller att det är törstiga på bussen. Ge dem din extra flaska och dela med dig din positivitet och generositet. På bussen ska du se till att spänna fast dig och dina barn. Sitt nära ett fönster som har gardiner som du kan dra för ifall solens strålar blir för närgångna. Bussarna som kör till Side släpper av folk till andra hotell innan bussen kommer fram till hotellet Kervan. Vi åkte med resebolaget Airtours, och jag vet inte hur andra resebolag gör.

Kervan hotell

När bussen kom fram till Kervan hotell lastade vi ut bagage och flocken och steg in i Hotellet Kervan’s reception. Vi blev tilldelade två rum där ett av rummen skulle delas med två vuxna och två mindre barn och rummet bredvid av våra yngre tonårsbarn. När vi beställde resan av Airtours så hade vi ett önskemål om en spjälsäng, som naturligtvis inte fanns på rummet. Vi tog inga risker utan packade vår resesäng som visade sig vara ett smart drag.

Hotellrummet

Hotellrummet var på andra våningen på västra sida av hotellet. Där var det tyst och vi upplevde som en perfekt plats. Utsikten var inte speciellt bländande då hotellets köksdel låg där. Man såg takpannor av andra hotellet bredvid och några större växter. Ingen fri sikt mot havet eller solnedgång. Å andra sidan var vi inte där för att få en fin utsikt mot havet som ändå låg en kilometer bort från hotellet.
Balkongen delades av med en skjutdörr. Rummet var inte fyrkantig utan en del av rummet var formad som en triangel. Rummet hade en sliten luftkonditionering men fungerade precis för att ge kyla i rummet. Sista natten började dock luftkonditioneringen att läcka vatten på min säng, och batterier till kontrollen för luftkonditioneringen laddades ut var fjärde dag.

Badrummet var helt okey. Dock spräckte jag ett toalettlock när jag satt och borstade tänderna på kvällen men fick den utbytt dagen efter när rummet städades av hotellets personal. Natten var tyst och jag upplevde att jag sov gott. Kuddarna var i det hårdaste laget, men man vande sig. Inga fluffiga dunkuddar här inte. Tänk på att inte ha för kallt i rummet. 26 grader är okey för natten när man sover.

Saker att göra på hotellet

Kervan hotell har egen frisörsalong och massageteam. Du kan bada turkisk bastu (Hamam) eller låta små fiskar göra rent dina fötter. Tv på rummet var en 32 tums tjock tv, som vi inte tittade på och ute vid baren fanns det både en darttavla och biljardbord. Det fanns ingen sportanläggning eller andra möjligheter till fysisk rekreation. Möjligen fick man fysisk aktivitet när man bar på sulkyn från måltids delen av hotellet till rummet eftersom hotellet inte hade några hissar. Är du rullstolsbunden eller har problem med leder ska du inte bo här. Wifi fanns endast när du var i närheten av lobbyn. Faktum är att jag personligen uppskattade att promenera högst upp på hotellet där personalen hängde upp tvätt på takterrassen. Man fick grym utsikt över turistorten Side och kunde avnjuta solnedgången på ett värdigt sätt.

Frukosten

Frukosten var okey. Som brukligt på alla medelhavsländers vis så serveras vitt bröd eller toast. Man åt frukost utomhus. Hotellet hade egna säsongskatter på hotellområdet och det visste precis att nu var det matdags. Många av hotellgästerna matade katterna med överblivna matrester utan att tänka på att hotellets säsong endast är fram till oktober. Om man matar katter och hotellet stänger var ska katterna ta vägen då? Under oktober och fram till maj månad är hotellet stängt.

Strandutflykt och bad i medelhavet

Dagen ägnades till strandutflykter och bad i medelhavet. Vi hyrde några stolar och parasoll och badade och umgicks så gott man kunde. Vattentemperaturen var runt 35 grader och det kändes som att man badade i sin egen urin. Glöm svalkande känsla. 45 grader i skuggan gör att man är i konstant behov av vätskeintag. Att köpa en liten (33 cl) vattenflaska är ingen bra lösning. Köp minst två liter dricksvatten innan du går till stranden, och några kex att knapra på i solen.

Undvik att barnen leker i sanden

När det gäller hälsosäkerhet så undvik att barnen leker i sanden. Sanden är en ruskig smittokälla då den inte rengörs och är nedskräpad av turister. De många olika löshusdjur som hundar och katter använder stränderna nattetid som en stor toalett. Många av mina promenader runt 6 tiden på morgonen till havet handlade mycket om att försöka undvika att se detta kontaminerade smutshärden. Spritflaskor, plastmuggar, cigarettfimpar. Hundar i flock som lekte med varandra.

En tidig morgon på mina promenader satte jag mig ner för att kolla på hur hundarna lekte. Jag hade som vanligt med mig min axelväska där jag hade min kamera. En av hundarna hade sniffat på väskan. När jag skulle gå följde hunden mig en kilometer på min promenad. Folk stirrade konstigt då de trodde att jag var ägaren till hunden. Eftersom jag inte gav hunden några signaler att han var min kompis tröttnade han väl och avvek.

Överhettning och vätskebrist

På sen eftermiddag när det var dags att gå tillbaka till Kervan hotellet stannade vi till och köpte svalkande isglassar. Endast 2 kronor per styck för de enklaste glassarna, men gott var det. Det var cirka 1 kilometer till hotellet. Väl framme besökte man genast baren och fyllde på med vätska (Kall öl) och pysslade om de små.

En viktig detalj när man vistas i varma länder är att ha koll på de små. Värmen är ett konstant hot och barnen kan drabbas väldigt lätt av överhettning. En av orsakerna till överhettning är vätskebrist. Vår Lilleman som är 3 ½ år drabbades av det en dag därför att han var i solen ”lite för länge” utan att dricka sin ranson. Vi märkte det knappt först.

För att hjälpa med att bli av med överhettning (det är vanligt med en kroppstemperatur kring 39-41 grader), strunta i stranden och ta dig omedelbart till hotellet så snabbt som det går. Gå in på rummet och få rummet kallt. Därefter ta en handduk och blöt ner den med kallt vatten. Stryk varsamt handduken på pannan och byt ut den med jämna mellanrum. Barnet måste få vila (gärna sova) och glöm inte att ge barnet vätska (oerhört viktigt). Ha uppsikt. Medicinera inte utan ge barnet möjlighet att i lugn och ro vila och sakta kyla ner sig. 12-24 timmar efteråt är barnet oftast återställt. För att få barnet att dricka så är det väldigt bra tips att köpa vanliga sugrör. Barnen tycker at det är kul och är benägna att dricka mer. Ge på morgonen en kylskåpskall smaksatt yoghurt så att barnet få i sig energi och känner sig mätt. Ge gärna mer om barnet vill det. Det viktiga här är Energi, kyla och vätska.

Biverkningar på överhettning (Solsting)

En av biverkningar på överhettning är utmattning, väldigt röd och torr hud. Barnet måste få i sig energi så snabbt som möjligt. Efter en överhettning eller solsting som det också kallas ha barnet mestadels i skuggan och med jämna mellanrum kontrollera att barnet mår bra. Fyll på med vätska under hela dagen. Kisset ska vara ljus ej mörk. När ni sedan äter välj rätter som barnet gillar men nu ska du tänka på att välja rätter med hög salt innehav. Eller så tillsätter du salt det där går. Saltet i kroppen svettas bort under värmetillförsel och måste tillsättas extra efter en överhettning. Få inte panik, utan var följsam, tänk efter och fråga om råd. På Kervan hotell finns läkare att tillgå, så säg till i receptionen så gör läkaren en extra koll på ditt barn på kvällen.

Tillagningstips för barnmatsburkar

Ett bra tillagningstips för barnmatsburk under 1 år är att ta med sig en vattenkokare där du kan stoppa in hela barnburken och värma den i. Öppna även locket innan du stoppar i barnmatsburken i vattenkokaren. Detta fungerar kanon och maten blir varm. En vattenkokare är ett måste när du åker iväg utomlands. Inte minst när du är sugen på en kopp kaffe på morgonen innan småbarnen vaknar. Har du med dig småbarn under 12 månader så ta med ett dussin svenska barnmatsburkar. Turkarna har inte det av den anledningen att maten lagas hemma även till de minsta så behovet finns helt enkelt inte.

Hotell Kervan rekommenderas inte för barnfamiljer med barn / småbarn under 7 år.

Eftermiddagen tillbringades i anslutningen till poolen. Hotell Kervan är inte ett hotell som jag rekommenderar att man tar med barn under 7 år då hotellets byggnadstekniska detaljplan inte är barnvänlig. Poolerna är omslutna av kaklat golv och minsta droppe gör att man halkar och kan skada sig. Särskilt viktigt är det första två dagar kring poolen. Barnen under sju år är mer benägna att ”springa” runt poolerna de första dagarna för att de är uppjagade. Då är riskerna som störst att det kan hända något.

Håll i de små nära poolområdet

Jag rekommenderar å det starkaste att man bokstavligen håller sitt barn i handen de första dygnen innan upphetsningen har lagt sig. Under som helst inga omständigheter får du låta barnen springa runt. Säg till ifrån redan i början, och ligg på. Jag drev det lite längre så att Lill gossen började krypa tillslut istället för att gå. Så långt behöver man inte dra det.

Simring och armpuffar till de minsta

När det gäller simning så har Hotell Kervan barnpool på 40 cm djup och en vuxen pool på 150 cm djup. Lär barnen att gå in i poolen inte att hoppa i. Ha alltid en simring och armpuffar på det minsta. Om du använder endast en simring riskerar du att ditt barn kan drunkna. Anledning är att barnen är trötta och tycker att de inte behöver ha simring i barnpoolen. När du minst anar hoppar barnet i vuxenpoolen därför att den tror att den har en simring. Så armpuffar är ett måste för alla under 7 år. När barnen är trötta är fokus utsatt och med det omdömet. Så ha alltid armpuffar, det ger barnet extra ovärderlig skydd ifall den trillar i.

Sim och solskyddsdräkt till småbarn

När det gäller simkläder så tycker jag att barn under 5 år ska ha på sig solskyddsdräkt. Den skyddar verkligen mot den starka solen och samtidigt kan barn bada i dessa dräkter. En perfekt uppfinning som är ypperlig för sol och bad. Det skadliga ultravioletta ljuset hindras att nå huden. Sådana solskyddsdräkter kan kosta runt 3-500 kronor men det är absolut värt det. Men glöm inte att smörja in barnet med hög solskyddsfaktor (50?). En solhatt som man kan knäppa runt huvudet är också en nödvändighet. Att skydda dina barn ska vara din högsta prioritet.

Side’s shoppings möjligheter och sevärdheter

På kvällen efter man har intagit sin obligatoriska kvällsmat la man de mindre barnen för kvällen och de större barnen kunde tillsammans med mig besöka utbudet av Side’s shoppings möjligheter. Jag personligen tycker att det kanske inte var någonting för mig men de större barnen stortrivdes med de billiga kläderna och skorna. Märkeskläder i varenda affär till priser som är långt under HM priser. Staden Side är egentligen uppdelad i två delar. Gamla Side och nya Side. Gamla Side har en gammal Romersk hamn och gamla byggnader som Colosseum och ruiner som man kan titta på och det finns också många affärer där man kan göra fynd på guld och läder produkter. Den nya Side ligger vid havet väster om gamla Side och det är där som många turister också shoppar, badar och dricker förstås. Jag kallar det för turist Side. För faktum är att bara en till två kilometer norrut är priserna betydligt bättre både på livsmedel och diverse handel. Ska du äta bra och billigt ute så promenera gärna längre norr ut bort från Side’s centrum.

Undvik att köpa kläder i Side

Det finns en enkel förklaring. Ska du köpa märkeskläder är dessa kläder ej original utan dåligt sydda kläder i dålig kvalitet. Jag köpte några t-shirt av Lacoste märke. Ja, sömmarna sprack efter 2–3 tvättar i vartenda plagg. Strumpor blev det hål i efter några promenader. Nej undvik att köpa kläder. Det är helt enkelt bortslängda pengar. I Side hittar man t.o.m. Svenska Ullared. Ullared 1 och Ullared 2 några hundra meter från varandra.

Bra tips för att slippa bli pushad av säljarna i Side

Som Turist i Side förväntas du göra av med så mycket pengar som det är möjligt på kortaste möjliga tid. Faktum är att det bästa sättet att slippa alla dessa försäljare är att innan du besöker Side’s City är att få först färg. Bli solbränd helt enkelt. Då tror turkarna att du redan varit där en tid och de är mindre benägna att gå fram till dig och pusha dig att köpa.

Pruta med 50 %

När du ska köpa så glöm inte att pruta. Säger försäljaren till dig att ett par Ray-banglasögon kostar tio Euro så pruta direkt till hälften, och håll dig där. Låt dig inte övertalas. Om det inte funkar gå du någon annanstans. Säljaren gör en vinst ändå fast han kan sälja för hälften av priset. När du handlar i Side ska du inte förvänta dig att du får ett kvitto på dina köp. Kvitto får du endast i en luftkonditionerad större mataffär. Garantier och ångerrätt kan inte turkarna stava till.
Sevärt och lite underhållande på kvällarna kan vara att kolla glassgubbarna göra glass. Glassförsäljarna skriker Ice cream på olika språk för att dra till sig uppmärksamheten. När du väl kommer fram och ska köpa en glass spexar glassförsäljaren för fullt innan han lägger glassen i rånet.

Undvik att köpa mjukglass / lösglass.

Ett gott råd är att undvika att köpa mjukglass i alla dess former direkt från glass stånden. Köp hellre glass från glassboxar i en mataffär. Då är det mindre risk att du åker på magsjuka.

Kvällspromenader i Side

Det är väldigt behagligt att kvällsvandra men ta med dig vattenflaskor ändå. Kvälls temperaturen var cirka 25 grader vid nio tiden på kvällen och man svettades konstant. Isglass och vatten är rena guldgruvan för välbefinnande när det är så varmt. Efter kvällspromenaden promenerade vi tillbaka till Kervan hotell för att sova och ladda batterier för en ny dag i Side.