Dimash Kudaibergen Kudaibergenov

Dimash Kudaibergenov
- En sångare från planeten mars!

Se klippet på Ogni Pietra av Dimash Kudaibergen

Se även klippet på SOS d'un terrien en détresse

Har du aldrig hört Dimash sjunga förut så är det på tiden att du lär känna en sångare som tillhör den absoluta toppklassen. Dimash är relativt okänd i Sverige. Det kan bero på att han inte aktivt lanserat eller promotat sin musik här. Dimash Kudaibergen [1] som han också kallas är född 1994 i Kazakstan.

Absolut gehör

Förutom att bemästra 5 oktaver (E2- F#6) spelar Dimash olika typer av instrument och skriver egna låtar. Han började sjunga redan som 5 åring och introducerades och uppmuntrades tidigt (innan 2 års åldern) av sina föräldrar i musikens värld. Dimash har absolut gehör [2), vilket man inte kan träna upp senare i livet utan det måste ske innan barnet fyller 6 år. Alltså så tidigt som det är möjligt. Genom att utsätta barnet för blandad musik från att de föds kan man uppnå med uppmuntran absolut gehör men det är så klart inga garantier. När barnet är så litet vet den inget om noter, utan noterna ”kopplas på/introduceras” senare i livet, så att barnet kan namnge tonen.

Under tonåren har hans föräldrar (Kanat och Svetlana Aitbaeva, som är båda berömda artister i Kazakstan) tillsammans med professionella musiklärare uppmuntrat till sanslös träning i höga sångtoner som annars kan gå förlorade vid målbrottet. Unga kvinnor har också ett målbrott men det är inte så märkbart som på unga män.

Höga studier i musik

Dimash Kudaibergen talar kazakiska och ryska och studerar engelska och mandarin. 2014 tog han examen i klassisk musik och fyra år senare examen i Major in Vocal i Kazakh National University of Arts i Astana. På samma universitet tog Dimash magisterexamen 2020, där han fortsätter att ägna sig åt fortbildning i musikalisk vetenskap varvad med stora framträdanden runt om i världen.


Källor:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Dimash_Kudaibergen
  2. https://sv.wikipedia.org/wiki/Absolut_gehör