Tips till dig som tänker köpa eller sälja på blocket!

När du säljer en vara

  1. Se till att du få pengarna först! Du som säljare ska alltid få pengar innan affären är gjord. Annars ska du alltid backa omgående från bluffaffären. Skicka aldrig en vara innan du fått betalt.
  2. Du ska se till att betalningen är gjord till ditt bankkonto, t.ex. via Swish. Inte bankcheck eller andra betalformer. Gå in på ditt bankkonto och försäkra dig om att rätt belopp faktiskt har inkommit. Bara efter du verifierat på ditt bankkonto att summan är rätt kan du sedan lämna ifrån dig varan.
  3. Betala aldrig i förskott för något. Ingen frakt, tullavgift, lageravgift eller annan handpenning som bedragaren vill. Bedragaren är ute efter dina pengar stora som små.
  4. Ta aldrig emot diamanter, guld eller andra saker av värde istället för kontant betalning för att bedragaren inte har pengar just nu. I 99 % av fallen är diamanter och guld förfalskade och fullständigt värdelösa.

Se upp för falska SMS

När du säljer kapitalvaror som t.ex. en bil eller varor som är dyra kommer du märka att du får sms från utlandet. Det är helt enkelt blocket bedragare som använder SMS webbtjänster från utlandet för att skicka till dig SMS. I sms:et står bedragarens e-postadress som bedragarna vill att du e-postar till. Avsändaren av SMS:t kan skriva in vilken avsändarnamn/tele han vill i SMS:t. Bedragaren kan t.o.m. skriva in din grannens telefonnummer som avsändare och du kan föreställa dig den kaos som följer därefter. För att skydda dig mot falska SMS, stäng av möjligheten att kunna ta emot utlandssamtal i kontrollpanelen för ditt tele abonnemang. Det är det enda skyddet du har mot falska SMS. Sorry, men så är det.

Men hur kan det vara möjligt att genomföra bluffen?

  1. I de flesta av fallen vill bedragaren betala för en vara t.ex. bil, husvagn och andra saker av stort penningvärde via PayPal. PayPal är en virtuell bank där man skapar sig ett konto och kan använda plattformen för att flytta pengar till andra PayPal användare. Det som är ovanligt i PayPal att ha 100 000-tals kronor innestående. En bedragare som vill köpa en bil via PayPal bör du ta med nypa salt. Man kan även ha sitt bankkort kopplat till PayPal, men maxtransaktionen brukar vara på 5000 dollar per transaktionstillfälle.
  2. Den andra orsaken är att man kan efter att bedragaren flyttat över pengar på ditt PayPal konto stoppa utbetalning till dig p.g.a. att han har en anmärkning på köpet. Du ser pengarna men du får inte röra dem eller flytta dem till din bank innan bedragaren får sin vara. Köparen kan därefter hävda att varan inte anlänt, är trasig eller inte i förväntad skick e.t.c.

PayPal’s Buyer Protection program

Detta med vilka saker som en bedragare inte får återkalla ett köp ifrån står på PayPals hemsida under kategori: Buyer Protection. Men bedragaren har även andra ful knep i sin arsenal. Han kommer att e-posta dig en falsk PayPal kvitto på sin inbetalning till dig. Vad du ska göra är att logga in på din PayPal och kolla om du har fått in några pengar. Om inte så vet du varför.

Säljer du en vara som inte ingår i PayPals buyer protection program så ska du vara väldigt försiktig. När bedragaren har hämtat ut varan och transporterat den vidare till annat land har svenska polisen en mycket begränsad möjlighet att hjälpa dig. Sedan går bedragaren till PayPal och annullerar köpet och PayPal kan inget annat göra än ge bedragaren tillbaka pengarna. Tänk på att PayPal har regler som säger att en vara eller tjänst måste levereras innan betalningen kan fullständigt accepteras och kunden (bedragaren) måste vara nöjd med varan. Bedragaren påstår naturligtvis att det var fel på varan och att han aldrig godkände köpet. Men varan är borta! Så här bluffar de flesta. Och de flesta säljarna vet inte ens om att ett köp kan annulleras av bedragaren. Detta är avancerat form av bedrägeri men fullständigt möjligt via PayPal.

Polisanmäl en misstänkt blocket bedragare

Du ska alltid polisanmäla en misstänkt blocket bedragare men även göra tilläggsanmälan vid upprepande misstanke om bedrägeri. Polisen får då möjligheten att se omfattningen och kan bättre prioritera uppföljningen och agerar därefter. Ha inte en gigantisk förväntning på att polisen prioriterar ditt ärende. Polisens prioritet är främst mord, sexualförbrytare och terrorism.

Identitets stölder

Många bedragare byter namn. Kapar andras identiteter. Även din identitet om du ger dem för många uppgifter om dig och sedan använder dina uppgifter att bedra andra människor. När du anmäler en blocket bedragare är du ansvarig för att uppgifterna om bedragaren stämmer. Jag har ingen möjlighet att kontrollera detta.

Tryggsam logo

Läs om hur du kan skydda dig mot Id kapning genom att abbonera på Tryggsam tjänst

Hur sker en identitetsstöld?

Det finns idag tre officiella svenska siter som har utgivningsrätt. D.v.s. rätten att visa anonymt personuppgifter om personer i Sverige och på så sätt kringgå EU:s GDPR regler. Jag tycker att det är horribelt att man kan få personuppgifter utan att identifiera sig med ett BankId. Alla de tre siter kan visa ditt fullständiga personnummer. Merinfo har även samband mellan ditt namn och om du äger ett fordon via biluppgifter.se och uppskattat värde på din bostad via bostadsuppgifter.se. Här måste myndigheterna gå in och göra något åt. Annars kommer bedragare från utlandet att använda tjänsterna.

  1. Mrkoll.se
  2. Merinfo.se
  3. Ratsit.se

Kan man ta bort sina uppgifter från dessa siter?

Ja. Inte alla uppgifter men några i alla fall. Dessutom bara under ett år. Sedan måste du göra om processen. Telefonnummer kan samtliga siter avregistrera. Mrkoll.se samt Merinfo.se kan ta bort dig helt under ett år. Ratsit.se tar inte bort dina personuppgifter. Men du måste vara inloggad för att se dessa. Och hur svårt är det att skapa ett konto på ratsit.se?