Dokumentären är cirka 20 min. OBS Ibland är det helt tyst. Det är helt normalt.

Dokumentär om hemskheterna
i koncentrationslägret Bergen Belsen

Känsliga personer varnas!

Den här dokumentären är ett utdrag ur ett lysande dokumentär om koncentrationsläger under Nazityskland av Sidney Bernstein, Stewart McAllister, Richard Crossman och Alfred Hitchcock från 1945. Filmen blev tillgänglig först 1984 men var inte färdig på långa vägar. De är först på senare tid som filmen slutfördes. I detta avsnitt som handlar endast om Bergen Belsen vill jag visa koncentrationsläger i Bergen Belsen som britterna hittade långt inne i skogen. Man fann 60 000 utmattade, tyfus sjuka fångar i desperat behov av näring och läkarvård. Ännu värre, 13 000 lik låg runt lägret, begravda och ruttnande. Trots att de var erfarna soldater som var bekanta med krigets fasor hade de aldrig stött på något liknande.

Koncentrationsläger under nazityskland i Europa 1945

I hela Nazityskland fanns nästan 1000 koncentrationsläger enligt wikipedia (Jag har inte kunnat verifiera det). Bilden ovan visar bara de allra största.

Filmens syfte var när den gjordes första gången att visualisera och fördöma nazistregimen och skämma ut det tyska folket genom att visa sanningen.

Jag vill visa på det fruktansvärda som hänt. Jag känner att vi är skyldiga detta alla mördade, dödade, brända och stympade människor. Låt filmen bli en påminnelse om vad vi människor är beredda att göra mot varandra när vi blir hjärntvättade.