Kontakta mig


Arkiv

Internetmarknadsföring

Vad ska man tänka på innan man gör en hemsida.

Att göra en hemsida idag är inte längre en stor kostnad eller på något sätt svårt. Det som kostar i tid och pengar är att marknadsföra en hemsida på webben. Att få hemsidan att synas när man söker på vissa nyckelord.

Jag ska ge dig ett exempel på hur internet fungerar idag.

Anta att du vill bygga jätte stor köpcentra mitt i öknen. Du har investerat enorma pengar för att bygga, underhålla ditt köpcentra. Sedan investerar du massor med pengar på att synas i olika försäljningskanaler som t.ex. radio och tv och i tryckt media. Du bygger infrastruktur och kommunikationer för att folk ska kunna nå dig. Du lutar dig tillbaka och väntar på att kunderna ska börja handla i ditt köp centra. Detta sätt att arbeta är helt okey, men inte så vidare modernt och kostnads effektivt som dagens marknad erbjuder. Varför inte låta kunderna hitta till dig? Utan att du behöver investera i traditionell media? Och betala stora summor vid starten. Du känner säkert igen dig. Vem har en miljon kronor första året att investera i marknadsföring?

Med rätt kunnande och rätt personal behöver du inte ha dessa pengar. Många av mina kunder som jag marknadsför får inte (bör inte) själva ta beslut om vilka marknads aktiviteter de får göra på webben, därför att de helt enkelt inte vet vad de egentligen beslutar om. Inte så konstigt.

Med den snabba tekniska förändring som sker och nya försäljnings figurer som dyker upp och erbjuder fantastiska tjänster ”väldigt billigt” så är det omöjligt för t.ex. snickaren att fatta rätt beslut. Det växer som svampar i höstregnet, webbyråer, reklambyråer, webbdesigners som erbjuder hemsidor, visitkort, banners, logotyper, flash filmer, sökordsoptimering, grafiska profiler, digitala kataloger e.t.c. Alla webbyråer har en sak gemensamt: Att göra din hemsida på kortaste möjliga tid. Att skriva in rätt sökordoptimerad titel och beskrivning av din hemsida läggs knappt någon fokus på eftersom du inte betalar för detta. Oftast ska du själv ge texter till webbyrån eftersom det inte heller ingår. Det finns ytterst få webbyråer som gör jobbet korrekt. Fråga alltid webbyrån om texter, titel och beskrivning av hemsidan och dess underavdelningar. Kontrollera också att webbyrån inte kopierar någon annans texter, eller ännu värre tar andras bilder. Det är du som hemsidans ägare som ansvarar att kopieringsskyddad information inte exponeras där. Ställ krav på reklamfirman som produceras din hemsida.

Ska min hemsida ha CMS eller inte?

CMS är en förkortning på en teknik som gör det möjligt att uppdatera hemsidan via ett webbgränssnitt. Några kända CMS system är Joomla, Wordpress, Drupal. Gemensamt för alla CMS system är att de extra plugins som finns oftast gratis måste uppdateras och att du har ett begränsat antal mallar att tillgå som standard. Man kan naturligtvis låta någon göra en CMS mall så att den passar företaget. Se till bara att det är minimalt med plugins då dessa tenderar att slöa ner hemsidan väsentligt. Ha inga onödiga plugins installerade i ett CMS system.

 

Nackdelen med ett CMS system

är att hemsidan inte kan utvecklas vidare (byggas på) när väl mallen är färdig utan att anlita specialister. Dessutom vad jag vet stödjer de vanligaste cms system endast open source kodning som php och inte asp, aspx.

Fördelar med CMS stöd system

är att vem som helst kan när som helst utan specifika krav på kodning uppdatera och lägga till nytt innehåll för en hemsida. Mina rekommendationer är att alltid försöka göra en hemsida med CMS om man inte har inhouse kunskaper om kodningen. Det är också vanligt att kunder beställer en hemsida med ett CMS verktyg som sedan en reklamfirma har uppgiften att lägga till och uppdatera hemsidan. Tänk på att en hemsida byggd med någon av de tre stora CMS verktyg inte är unik i sin design eller uppbyggnad. Man kan oftast se på olika hemsidor vilken av de tre stora CMS verktyg har använts. Satsar du på design bör du INTE välja någon av de vanliga CMS verktyg. De bästa hemsidor som jag har sätt (inte de snyggaste) är faktiskt uppbyggda från grunden inhouse eller ett företag som ger en helhetslösning. Ett sådant företag heter Wipcore http://www.wipcore.se/ och finns i Göteborg. Deras lösning är skräddarsydd, fullständigt anpassad efter ditt önskemål och kostar därefter. Passar perfekt större organisationer som inte vill chansa. De har kunder som Siba, Ginza och Scandinavian Photo. Wicore har specialiserats på E handelslösningar men gör naturligtvis även mindre jobb. Prislappen brukar börja kring 200.000 Kr.

Vad är syftet med din hemsida?

Fråga dig alltid vad är syftet med din marknadsföring av ditt företag och din hemsida! Om huvudsyftet är att tjäna pengar på den så är du fullständigt ute redan nu. Du kommer att misslyckas redan innan du börjat. Du ska alltid sträva efter en balans av underhållningsvärde där du har någonting att GE besökaren, helst gratis. Därefter kan man initiera vissa betaltjänster eller produkter som är köpbenägna. Med andra ord; för at få någonting måste man GE. Precis som i ett förhållande. . Detta gäller högst väsentligt på Internet. Bryter du mot detta kommer du att misslyckats.
När jag gjorde StarCraft.se så fick jag en kommentar från en kollega som tyckte att jag gjorde fel som inte tjänade pengar på hemsidan. Mitt syfte var inte och är inte att tjäna pengar på den. Det är en hemsida som handlar om hur några vänner och jag spelade StarCraft förut. Liten nostalgi tripp. En tillbaka blick på hur roligt vi hade. Det var syftet med hemsidan. Så det är viktigt att förstå syftet med en hemsida man skapar och vilken målgrupp som den riktar sig till.

Jag vill tjäna pengar på min hemsida

99 % av fallen när du startar en hemsida kommer du att upptäcka att du inte syns och det går trögt att konvertera. Välkommen till verkligheten. Verklighet som många företag som anlitar webb byråer råkar ut för. Du betalar ju för en hemsida; design (oftast en fördefinierad mall), betallösning, databaser, cms, responsive design mm. Inte för att synas. Att synas på Google kräver en investering i tid och manskaps timmar. Dessutom kräver det extraordinära kunskaper om sökordsoptimering på Google samt ständigt uppdatering av din information på din hemsida (viktigt). Dessutom ska informationen vara unik och ingen kopia från en annan hemsida. Lägg inte energi på att synas någon annanstans. Satsa på att synas på Google. De andra sökmotorer som Bing, Yahoo kan du fokusera på vid senare tillfälle.

Att göra en hemsida är en sak. Att synas därute är någonting helt annat. De som är mest kostnadskrävande är just att din webbplats syns på de sökord din webbplats handlar om. När din hemsida syns på Google på första sidan så är det naturligt att din webbplats också får fler besökare. Dessa besökare måste du sedan konvertera. Konvertering kan vara att besökaren köper någonting eller som i många fall så fyller besökaren sina kontaktuppgifter i ett formulär. Ett vanligt problem som jag har märkt med att konvertera (få kunder att köpa dina tjänster eller produkter) inom städbranschen är speciellt företag med utländskt ägande som inte kan eller är mycket bristfälliga i det Svenska språket i skrift. Offerter där stora brister i språket i form av felstavningar, missuppfattningar är ett stort hinder att de facto konvertera en besökare som kontaktar företaget och önskar en offert på städning. Hur skulle du själv som kund tycka om en offert från ett städföretag hade felstavningar? Det sänker förtroendet, och är allvarligare än vad man tror. Andra allvarliga saker för en konvertering är också om ett företag när den offererar inte bifogar, F-skatt, försäkringar, org. Nummer eller kontaktuppgifter. Hur många företag använder inte sin egen e-postadress som är samma som sin hemsidas domännamn? Det är vanligare än vad man tror. Många har gmail, hotmail, yahoo utan att tänka sig för vad detta får för konsekvenser. Mitt råd är att alltid använda samma e-postadress som sin hemsida. Jobba alltid med hemsidan för att få så hög förtroende som det är möjligt, då ökar också konverteringsgraden väsentligt.

Ska jag satsa på sökordsoptimering eller Adwords?

Grundreglerna för Adwords är följande: Är din hemsida Ny och du vill garanterat synas på första sidan är Adwords ett av det bästa sättet i början. Du betalar mellan 10-80 kr per klick beroende på konkurrens på sökordet. När du vill nå mobilanvändarna så höj budet med 20-30%. Just mobilanvändarna har inte lika många exponeringsplatser på Google mobile och det finns endast två annonsplatser högst upp att slås om. Därför kostar en mobilanpassad adwords annons mycket mer. Men det kan vara mycket lönande att ha. Se till att din hemsida är responsive (anpassad för att visas för en smartphone).

Nackdelar med Adwords

 1. Pengarna som du betalar ökar inte hemsidans värde.
 2. Människor har lärt sig att hoppa över annonserna, eller är mer benägna att göra så.
 3. Det är under lång period en dyr affär för att få avkastning.
 4. Hård konkurrens om mobilanvändarna.
 5. Om du inte styr upp adwords kanmpanjen på rätt sätt slukar Google dina pengar.
 6. Satsa på felaktiga sökord och missa kunder.
 7. Kräver att du minst 2 ggr i veckan kontrollerar och optimerar din Google Adwords annons för bästa resultat.

Nackdelar med sökoptimering

 1. Man kan aldrig få garantier från olika SEO bolag på att man de facto kan placera din hemsida först.
 2. Initialt är det dyrt att anlita seriös SEO företag.
 3. Det tar tid att placera sig högst upp.
 4. Man riskerar att hemsidan åker på så kallad Google filter. Din hemsida åker ner för dina nyckelord lång bort mot position 70 och kan ligga där flera år. Detta är ett straff för att SEO bolaget inte skött sitt jobb professionellt utan används sig av dåliga länkar till din hemsida på dina nyckelord som Google hittade när den granskade din webbplats.

Fördelar med Sökoptimering

 1. Du höjer sidans värde.
 2. Du får högre Pagerank.
 3. Det är ekonomiskt försvarbart på lång sikt.
 4. Du får kunder kostnadsfritt istället för att köpa kunder.
 5. Det är helt enkelt en fördelaktig ekonomisk strategi under en längre period under förutsättning att sidan vidareutvecklas med nytt innehåll.
 6. Google och andra söktjänster belönar hemsidor med hög placering om innehållet på hemsidan är läsvärd och uppdateras. Med andra ord: Bra innehåll = hög placering.

Vilket SEO bolag ska man satsa på?

Jag kan börja med att säga vad du INTE ska satsa på. Det är stora SEO bolag med många kunder. Varför? Dessa bolag har fler kunder inom samma bransch som du. Om du inte betalar mer så blir ditt företag heller inte prioriterad. Tiden går och du kommer att märka att några förbättringar inte har skett. Tillslut kommer du att ringa företaget och fråga dem vad det är som händer. De kommer i vanlig ordning skylla på Google uppdateringar och be om att få köra Adwords istället. Eller att du måste göra om din hemsida. Så undvik stora SEO bolag. En bra källa för att hitta kompetent folk för din sökordsoptimering är http://www.seo-forum.se/. Där finns både småföretagare, specialister och Sveriges hetaste talanger på SEO. Det är också en hemsida som jag brukar någon gång i veckan besöka för att få ta del av vad som händer inom SEO världen. Där huserar även specialister som arbetar för de stora SEO bolag. Ställ dina frågor direkt på forumet och du kommer att hitta rätt. Om du bestämmer dig att anlita mig så tänk på att mitt pris är marknadspriset för en seriös SEO specialist. Jag anlitar Frilans Finans för fakturering eller ett samarbetsföretag .

Ska jag satsa på Eniro, Hitta.se?

Eniro, Hitta.se är katalogtjänster fast dessa katalogtjänster försöker nu vara synbara även på Google. Det företaget som arbetar skarpt med detta är Eniro. Eniro har gynnats av Google det senaste året och mycket riktigt kan man på låga konkurrerande sökord hitta Eniro oftast i de främre positionerna på Google. Men låt dig inte luras av detta. Googles senaste uppdateringar gynnar Eniro, frågan är bara hur länge.
Katalogtjänster säljer annons platser med en länk till din hemsida, sökord, företagsbeskrivning, logotyp. Den som betalar mest syns högst upp. Så är du i städbranschen så måste du upp i 30,000-50,000 kronor exkl. moms per år för att positioneras på topp placering 1-5. Och då ingår du t.ex. i en kategori för städservice. Det är inte värt det. Varför? Därför att konsumenten som söker efter tjänster går till en katalogsöktjänst först när han vet företagsnamnet eller kontaktuppgifter på förhand. D.v.s. han googlar först och sedan går han in på Eniro.se. Dessutom är jag helt övertygad om att mycket konkurrerande ord som hemstädning och flyttstädning har Eniro helt enkelt ingen chans att bli synbar på första sidan på Google.
Tycker du att det är värt att spendera runt 50,000 för ett ord i en katalogtjänst? Nej och återigen Nej. Priserna är ungefärliga för Hitta.se. Och tillvägagångssätt snarlika. Så vill du undvika att göra din första dåliga investering så hoppa över Eniro.se och Hitta.se. Dessutom ger länken från Eniro inget värde för din hemsida därför att länken från Eniros hemsida till din hemsida är taggad med ”external nofollow”. Det innebär att ingen länkkraft transponeras vidare till din hemsida. External betyder att sidan öppnas i ett nytt fönster som är samma som taggen: target=”_blank”.

En fråga som jag fick från en kund.

-Jag har en budget på 100,000 kr per år. Hur bäst investerar jag dessa pengar för att få bästa avkastning på webben?

Anlita ett företag som gör din hemsida. Underhåller och utvecklar den. Företaget ska ha en utmärkt kännedom om just din bransch och din verksamhet
Samma företag ska också ta hand om sökoptimering och in-länkning.
Samma företag ska även bistå med råd kring marknadsaktiviteter och beslut kring webb marknadsplatsen för framtiden. Välj ett och samma företag som gör design och programmering av hemsidan.
För att täcka dessa tre punkter måste webbyrån i frågan ha mycket bra kännedom om din business. Du ska alltså inte rekrytera en webbyrå för din totallösning om webbyrån aldrig jobbat med kunder inom bygg och du är ett företag som jobbar inom bygg. Detta är jätteviktigt då all sökoptimering handlar om att skriva rätt sak för webben och din business. All material måste vara unik och får inte kopieras från andra hemsidor. Det ska skrivas i korrekt svenska utan felstavning och med rätt grammatik. Dessutom ska hemsidan uppdateras med 300-500 ord två gånger per vecka. Det innebär att beställaren tillsammans med webbyrån måste hitta bra strategi på hur hemsidans innehåll uppdateras kontinuerligt eftersom Google älskar nya unika saker på sidan. Innehållet ska engagera besökaren och måste vara av rätt typ så att intresset för hemsidan skapas, även för andra besökare som kanske inte har med företaget att göra. Mycket av arbetet med en hemsida är just att hitta sätt att få sidan spridd (länkad till). Information på hemsidan som många kan dra nytta av tenderar alltid att få länkar. Gäller också om sajten har en humoristisk nisch. Att sprida en hemsida via Facebook är en jätte bra idé om man jobbar mot slut konsumenter. Dock gör det ingen skillnad i din positionering på Google. Facebook och Twitter länkar uppfattar Google inte som något som gynnar en relevans för en söknings relation, därför kommer facebook och Twitter inte att ge dig vind i segel för att stiga på Google positionering. Så inlänkar från Facebook och Twitter är med andra ord relativt onödigt. I USA har man konstaterat att det är ett problem och uppmanar på allvar webbmasters att inte få för mycket länkar från dessa två medier med risk för ”Social spam”. Googla http://www.impermium.com/ för att få mer info. Google gillar inte spam. Företag som arbetar med BtB (business to business) har tyvärr inte samma glädje av Facebook verkliga styrka. Sociala Medier (bloggare framförallt) har en stark påverkan på sökresultatet i den organiska sökningen (position 1-10 på Googles första sidan.) exempelvis genom att en bloggare (som är klassad som social media?) skriver någonting om ditt företag och länkar vidare till din hemsida. Sökresultaten kan påverka ditt företag både positivt och negativt beroende på hur bra bloggarens hemsidor är och om det finns relevant information (information som relateras till din hemsida) på bloggarens hemsida. Denna metod används i syften om man vill vara topp placerad på sökresultat och få större konkurrenskraft. Se alltid till att blogga om din hemsida helst genom egen blogg på din hemsida. Att skapa läsvärt innehåll är just den investering som du ska ägna din tid åt.

Den organiska hetsen!

-Googles tio första träffresultat kallas för organisk träff som standard i sökresultat sidan. Det är här som alla slås om att hamna. Därför passade jag på att vara lite vitsig och kalla detta för den organiska hetsen. Du som använder Google som söktjänst glöm inte bort att gå till sidan 2, 3 och så vidare. Varför? Det är ju uppenbart att de som har mest pengar, kunnande och mest resurser manipulerar sin position. D.v.s. det är inte alltid relevant information som syns upp i träfflistan på den organiska sökningen fast ett sökresultat hamnar som nummer ett på träfflistan. Det är här som Google kämpar med sina avancerade algoritmer att ge dig en tjänst som ger dig bästa möjliga relevans för ditt sökord. Detta balansen mellan att ge dig rätt träff relevans och samtidigt nedgradera manipulerade resultat. Detta vet ingen om hur det fungerar men att det sker.

eXTReMe Tracker