Ncs index - Ncs färgkarta

Konvertera valfri färg till NCS färgkod utan en NCS färgkarta



Skriv in din Pantone / PMS kod i rutan (minst 3 siffror), och välj sedan C eller U. Tryck på sök för att få reda på NCS färgkoden.

Pantone kod: C U

Resultat:


Hur vet man vilken Pantone kod (PMS färg) en färg har?

Den här guiden kommer att lära dig att på ett digitalt sätt identifiera en valfri färg från t.ex. ett fotografi och omvandla den slutligen till NCS färgkod utan att ha tillgång till NCS index eller NCS färgkarta. Guiden är framtagen med utrustning som krävs och resultatet är verifierad via NCS index färgkoder, för att säkerhetsställa bästa möjliga liknelsen från objektets färg till NCS färgkod. Det är jätteviktigt att du förstår att man aldrig kan efterlikna eller ersätta NCS färgkod hundra procent med denna metoden.

Syftet med guiden är att identifiera NCS färgkod utan att köpa färgindex över NCS-S färger. På Internet har du säkert märkt att det inte finns tillförlitligt mätmetod eller att olika färghandlare vill sälja NCS färgindex kartor etc. För att lyckas med att identifiera en NCS färgkod behöver du en digitalkamera, Photoshop och naturligtvis denna sidans register över NCS färgkoder. Jag är ganska övertygad att du kommer att hitta just din NCS färgkod utan en NCS färgkarta.

Varför är NCS indexfärgkartor så dyra?

Priset på NCS färgkartor grundar sig på att färgprover är bestrukna, inte tryckta, eftersom ingen tryckpress klarar av att producera NCS färgkartor inom de snäva toleranser så är det extra viktigt att färgkoden NCS S 1030-G ser likadan ut oberoende vilken NCS färgkarta man använder. Därför är NCS färgkartor relativt dyra att köpa. Dessa NCS färgkoder trycks enbart på licens. Köper du NCS färgkoder från Kina, olicensierat så är risken ganska stor att dessa inte stämmer. Men de behöver förstås inte alltid vara så, såklart.

Pantone färgskala, Bestruket (C) eller Obestruket (U)

För att få till den bästa färgåtergivningen i NCS färgkod så utgår jag från en färgskala som heter Pantone. Pantone kallas även för PMS färg (Pantone Matching System). Om du har använt ett bildbehandlingsprogram som Photoshop, vet du att Pantone färger visas med nummer. Till exempel, är PANTONE 185 en klarröd färg, medan PANTONE 300 är ljusblå. Dessa färger har en bokstav efter numret. C eller U. C står för "Bestruket" och U står för "obestruket" I vissa sällsynta fall kan du se ett M för "matt", som fortfarande är tekniskt ett bestruket papper. Bestruket (C) papper har en slät yta, där papperet pressas och poleras medan den är varm eller kokt under tillverkningsprocessen. Denna beläggning gör papperet blir mindre absorberande och tar färg bättre. Obestruket (U) papper är just det, papper utan det bestrukna skiktet. Ofta är det brevpapper, skrivarpapper, kopieringsmaskinpapper etc.
Oavsett huruvida en färg är C eller U, är bläcket det samma. Eftersom bestruket papper kan ha bläcket fast på ytan är det fortfarande färgrik och levande. Det obestrukna arket tillåter mer bläck att absorberas in i papperet. Så jag kommer använda mig av Pantone C när jag tar fram NCS färgkod. Syftet med att lära dig lite om Pantone färgskalan är att du lättare ska förstå hur och varför du ska välja din färg i Photoshop.


Experimentet med Bananen

tre gula bananer

Fotografera objektet som har den färgen som du är intresserad av. Gå alltid nära fotoobjektet. Ha skärpa och se till att det är dagsljus. Undvik fota objekt med direkt solljus på. Fota med den bästa kamera du har. Inga mobiltelefoner. Varför? Därför att oavsett megapixel tal så är optiken i en mobiltelefon skrämmande dåligt oavsett vad du köper och hur dyrt du betalar för telefonen. Det är optiken som är en av de viktigaste delar i en kamera. Har du ingen digital kamera så har nöden ingen utväg, ta då ”motvilligt” en mobiltelefon. Har din kamera stöd för filformatet RAW så plåta i RAW och gör det NU! Du kan läsa mer om RAW formatet på internet.

Exempel nedan är gjord för demonstrationssyften med hjälp av den vanligaste förekommande frukten ”Banan”. Huruvida en banan är en frukt, ört eller ett bär ska jag inte gå in på och botanisera om. Jag tog en banan av den anledning att alla människor har en grundläggande uppfattning om vilken färg en banan har och hur gul färg uppfattas. Man kan lika gärna testa med en citron eller annan sak som alla människor känner till t.ex. en morot. Experimentet började med att jag fotade bananen i en 24 megapixel kamera i formatet RAW. Bananen belystes med 5000 Calvin lampa för att simulera dagsljus som färgtemperatur. Dagsljus ligger strax över 5000 i Calvin så för att inte få färgstick i objektet var det ingen vanlig lampa utan en reflektor som simulerade rätt färgtemperatur som motsvarar dagsljus. Eftersom vi kommer att ta färgprover från ovansidan av bananen så är det mindre viktigt med underlag. Men för säkerhetskull för att undvika onödiga färgskiftningar som kunde påverka bananens färg fick mitt skrivbord duga. Det är furu obehandlad och den reflekterar knappt någon ljus så skrivbordet fick duga.

Se till att du har installerat Photoshop. Lägg över dina bilder på hårddisken från kameran och välj din bästa bild. Se till att ha bilden i 50–70 % förstoring i Photoshop. Ta ett färgprov med Photoshops egna pincettverktyg på det färgområde som du vill ha NCS färgkod på.

  1. Ta färgprov på de området som du önskar veta NCS färgkod på. Ta ett färgprov via Photoshops färgpincett på bananens yta som inte är direkt belyst. Jag tog färgprov från bananens baksida.

    gul banan färgstick i photoshop
  2. Följ bildens röda markering

    gul banan färgstick i photoshop
  3. Välj Pantone solid coated.

    gul banan färgstick i photoshop
  4. BRAVO! Du har just identifierat PMS (pantone) färgen för din banan. Skriv in siffran i rutan ovan för att se önskad NCS färgkod.

    gul banan färgstick i photoshop